PULIGNY MONTRACHET FRANCOIS CARILLON 2018

80,00 €
TTC

La famille Carillon cultive la vigne sur les terres de Puligny-Montrachet depuis presque 500 ans. De vieux écrits attestent ainsi du travail de la vigne et de la vie de Jean Carillon dès 1520. Sa famille a poursuivi le travail de la terre et de la vigne jusqu’à la crise du phylloxéra, survenue à la fin du XIXème siècle. Prosper et Jeanne Carillon ont dû alors partir travailler à Chartres pour subvenir à leurs besoins, mais sont rapidement revenus au village par amour de la terre et de leur métier. L’ensemble du domaine a ainsi été replanté après la Première Guerre mondiale. Dans les années 1960, la polyculture et l’élevage furent abandonnés au profit de la culture presque exclusive du Chardonnay par Louis Carillon.

François a conduit les vignes du domaine familial dès 1988 et a travaillé de concert avec son père et son frère Jacques jusqu’en 2010, date à laquelle le domaine est séparé entre les deux frères.

Ce vin provient de quatre hectares de vignes, répartis sur 8 lieux-dits différents : Derrière la Velle, Reuchaux, Corvée, Levrons, Aubues, Tremblots, les Noyer Bret et les Rousselles. Ce vin linéaire se compose d'une belle acidité qui souligne et prolonge des arômes de pêche blanche avec une longue finale d'agrumes. 
Âge des vignes : de 19 à 49 ans 
Sols: Argiles et calcaires

BURGHOUND : 89-92

2018  Puligny-Montrachet:  (from 8 different  lieux-dits  that total a whopping  4  ha).  There is a whiff of the exotic in the form of passion  fruit  present  on  the  acacia  blossom  and citrus  peel-inflected nose.  There is again  very good  volume  as  well as a relatively  sophisticated  mouthfeel  to  the  middle  weight  flavors  where  the  seductive  and  lingering  finish  is  supported  by  a moderately firm acid spine. This is an excellent Puligny villages and recommended.  (89-92)/2025+

François  Carillon, brother of Jacques  (see  immediately  below),  farms 15 ha which are  roughly  proportioned  between  1 ha in red and 14 ha in white. As to the 2018 vintage, Carillon told me that “the growing season was complicated due to the dryness which provoked some hydric stress in our vines. It was definitely  hot,  but it was really the dryness  that caused us some grief.
The difficulties were exacerbated by the huge production, which obviously means that the vines have to find water to keep the berries from wilting as well as to  drive the photosynthetic  activity to bring such a large number  of bunches to proper maturity.
We  picked  from  the  26 thof  August  to  the  6 thof  September,  which  is  longer  than  normal  because  we  picked  only  in  the morning. I had two picking teams of 50 and 40 people respectively and even with such large teams and impeccably clean fruit, it  still  was  a  slog  to  get  everything  into  the  cuverie.  I  expected  a  larger  volume  but  virtually  everyone,  me  included,  was surprised  by  what  we  call  the  rendement  en  jus  [volume  of  juice  or,  really  must[.  Otherwise,  we  had  no  trouble  with  the vinifications or malos and overall, I am extremely happy with the results.” I found the Carillon 2018s to be excellent; in fact they may well be the best wines that I have seen  Carillon produce since the brothers  went their  own ways.

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    Fiche technique

    couleur
    BLANC
    année
    2018
    domaine
    FRANCOIS CARILLON
    région
    BOURGOGNE
    cuvée
    VILLAGES

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